Terugblik Body@Work-dag, geplande activiteiten en vacatures! online lezen
Nederlands Insituut van Psychologen
Nieuwsbrief LWP
juli 2019
 
 
Beste LWP-leden,
 
In deze zomereditie nieuwsbrief vind je een terugblik op onze geslaagde Body@Work-dag in de buitenlucht, over wandel- en runningtherapie. We brengen je alvast op de hoogte van onze activiteiten in het najaar 2019 en attenderen je op de vrijgekomen vacatures bij de LWP!
 
Veel leesplezier!
 
Muriël Lindeijer
Voorzitter sectie LWP-NIP
Terugblik Body@Workdag: Naar buiten!
 
Door: Madelief Falkmann
Adviseur / Psycholoog
 
Vrijdag 24 mei vond de Body@Workdag plaats op een groene locatie: de Moestuin in Utrecht. Vanuit mijn eigen ervaring met sporten (fanatiek hockeyster en atletiek atlete), weet ik hoeveel positieve effecten sport heeft op je gemoedstoestand. Zelf probeer ik zowel in mijn privé omgeving als op mijn werk, mensen in beweging of aan het sporten te krijgen. Beweging en sporten zorgt ervoor dat je jezelf een doel stelt waar je naartoe werkt, je maakt neurotransmitters aan, zorgt ervoor dat je fysiek gezonder wordt en verkleint de kans op het ontwikkelen van stemmingsstoornissen. In mijn werk als assessmentpsycholoog bij LTP, wil ik graag kijken hoe ik beweging en sporten kan aanbrengen in het werken met uiteenlopende organisaties, teams en individuen.
Lees wat Madelief heeft geleerd  
Sectiedag 'Body of Knowledge - meten in de lichaamsgerichte psychologie'
  Body of Knowledge
Op vrijdag 20 september 2019 organiseert de LWP haar jaarlijkse sectiedag, dit jaar met het thema 'Body of Knowledge – meten in de lichaamsgerichte psychologie'. Marlies Rekkers en Mia Scheffers vertellen ons alles wat we willen weten over effectmeting van lichaams- en bewegingsgerichte interventies. Er is ruimte voor uitwisseling en inbreng van intervisievragen. Daarnaast presenteert Nina Vollbehr de resultaten van haar onderzoek naar de effecten van yoga bij depressie.

Programma

Ochtenddeel, verzorgd door Marlies Rekkers en Mia Scheffers (09:45-12:30)
09:00-09:30 Inloop
09:30-09:45 Introductie door LWP bestuursleden
09:45-10:45 Deel I: meten van lichaamsbeleving
10:45-11:00 Koffiepauze
11:00-11:30 Oefening
11:30-12:30 Deel II: doen en meten
12:30-13:30 Lunch
Middagdeel, verzorgd door spreker Nina Vollbehr (14:00-17:00)
13:30-14:00 ALV
14:00-15:00 Lichaamsgerichte Intervisie: meten is weten?
15:00-15:15 Koffiepauze
15:15-16:30 Yoga bij depressie
16:30-16:45 Afsluiting
Meer informatie en aanmelden  
LWP Congresdag over Zelfcompassie
 
Onze LWP Congresdag draait dit jaar om het thema zelfcompassie. Zelfcompassie kan worden gezien als een transdiagnostische factor die samenhangt met verschillende vormen van psychopathologie. In het ochtenddeel zullen Klinisch Psycholoog Shiva Thorsell en Psychotherapeut Carola Meijer, beiden werkzaam bij Altrecht Psychosomatiek Eikenboom, aandacht besteden aan de klinische relevantie van zelfcompassie bij somatoforme stoornissen/SOLK. Daarbij zal zowel de theoretische achtergrond als het zelf ervaren van de effecten van compassie-oefeningen aan bod komen.
 
Het middagdeel zal worden ingevuld door een Pesso Psychotherapeut. Pesso Psychotherapie is een lichaamsgerichte, individuele psychotherapie in groepsverband, waarin een optimistische mensvisie centraal staat. Tijdens deze congresdag kun je ervaren hoe het thema zelfcompassie benaderd wordt vanuit dit perspectief. Meer informatie volgt binnenkort, maar reserveer zaterdag 16 november alvast in je agenda!
Opleidingsroute lichaamsgerichte psychologie module A van start
 
Voor de derde keer gaat de eerste module van de opleiding lichaamsgerichte psychologie dit najaar weer van start. Wij zijn als sectie LWP nog steeds erg blij met deze opleiding. Niet alleen omdat het een route is waarmee je je kan kwalificeren als lichaamsgericht werkend psycholoog NIP. Maar ook omdat het de lichaamsgerichte psychologie op de kaart zet en voor velen toegankelijk maakt.
Lees hier wat Laura heeft geleerd tijdens module A  
 
Boekentip - Echo's van trauma
 
Geschreven door Marijke Baljon & Renate Geuzinge
(ISBN 9789024409051)
 
Een prachtig boek van Nederlandse makelij dat ingaat op gehechtheid en trauma vanuit een neurobiologisch perspectief. Vragen als hoe beïnvloedt de hechting de emotieregulatie komen aan bod. Evenals hoe dat zich vertaalt in ons brein? Wat is bijvoorbeeld het verschil tussen horizontale en verticale integratie en waarom is het belangrijk om hiermee rekening te houden? En hoe kunnen we ervoor zorgen dat het traumatisch verleden het heden minder verstoort? Ook is er aandacht voor het inzetten van lichaamsgerichte interventies bij trauma behandeling. Onder andere door het inzetten van werkvormen uit de psychomotorische en beeldende therapie. Leuk detail, Renate Geuzinge, een van de schrijvers, is als docent verbonden aan de lichaamsgerichte opleiding van het Rino (module A).
Sluit je aan bij de actieve leden van het NIP
 
Als actief lid kun je invloed uitoefenen op de ontwikkeling van je vakgebied vanuit jouw praktijkervaring. En zo je stempel drukken op het mooie vak psychologie. Zoals Amy, Bart, Esther, Maud, Anna, Seline, Marga en Narish. Zij maken het verschil. En hebben impact op de psychologie.

Lees de verhalen van andere actieve leden
  

                            Sluit je aan!                        


 
 
Vacatures binnen de LWP
 
Heb jij ideeën over het beter op de kaart zetten van de lichaamsgerichte psychologie? Of wil je vaker vakgenoten ontmoeten en opkomen voor de belangen van lichaamsgericht werkende psychologen?
 
Er zijn vacatures vrijgekomen binnen het bestuur van de LWP voor:
  • Algemeen lid
  • Secretaris
  • Penningmeester

Ben jij enthousiast over lichaamsgericht werken en misschien wel ons nieuwe bestuurslid? Kijk snel voor uitgebreide informatie op de site.
Meer informatie  
+31 30 820 15 00  |  info@psynip.nl  |  www.psynip.nl  |  © 2019 NIP
Volg ons:
Facebook   Twitter   Linkedin