online lezen
Nederlands Insituut van Psychologen
Nieuwsbrief Jeugd
maart 2019
 
 
Nieuwsbrief sectie Jeugd
Er is heel veel gaande in het jeugddomein. Het NIP is zowel voor als achter de schermen actief om de belangen van de jeugd en de psychologen in het werkveld te behartigen. Dat levert niet altijd direct op wat waar we op inzetten maar weet dat we er alles aan doen om onze stem te laten horen. Inhoudelijke input van leden is daarbij hard nodig, dus reacties en aanvullingen zijn van harte welkom via sectiejeugd@psynip.nl.
Beleid - what's in it for me?
 
Blijf up-to-date over ontwikkelingen in het Jeugddomein!
 
Het NIP-themadossier Jeugdwet en het bijbehorende achtergronddossier zijn geactualiseerd en uitgebreid, onder meer met de volgende publicaties:
  • Handreiking voor gemeenten en aanbieders: Kostprijzen voor de jeugd-ggz
  • Vrijgevestigde Jeugd-ggz: nog vindbaar? (8 februari 2018)
  • Tips & tricks bij de inkoop van zorg – Uitgevoerd door vrijgevestigde ggz-zorgaanbieders
  • Q&A vrijgevestigde zorgaanbieders In de ambulante Jeugd-ggz (pdf)
 
Het Kompas Jeugdhulp en Jeugdbescherming, met daarin alles wat je moet weten over wetgeving en beroepsethiek, is vernieuwd en geactualiseerd.
Download het Kompas Jeugdhulp en Jeugdbescherming  
Actieplan Zorg voor de Jeugd
 
In april 2018 lanceerden minister de Jonge en minister Dekker het actieprogramma Zorg voor de Jeugd. Inmiddels is steeds duidelijker op welke manier het NIP hieraan kan bijdragen. Dat zal vooral zijn op lijn 6 van het programma: Vakmanschap. De focus van deze lijn is ondersteuning van het vakmanschap van professionals, aanpakken van de regeldruk en een gezonde arbeidsmarkt.
Het NIP is samen met de AJN (jeugdartsen) trekker van lijn 6. Daarnaast is ook voor de andere maatschappelijke vraagstukken die benoemd zijn in het Actieplan zorg voor de jeugd de vakinhoudelijke kennis en expertise van kinder- en jeugdpsychologen hard nodig. Meld je aan als je een actieve bijdrage wil leveren.
Uitvoeringsprogramma Scheiden zonder Schade
 
TOp 22 februari 2018 hebben de ministers voor Rechtsbescherming en VWS de rapportage Scheiden…. en de kinderen dan? Van André Rouvoet aan de Tweede Kamer gestuurd. Op 9 mei volgde daarop een uitvoeringsprogramma van het Platform Scheiden zonder schade, met acties die uitgevoerd worden op basis van de rapportage.
Het NIP is gevraagd een bijdrage te leveren aan het programma; Gerda de Boer heeft inmiddels namens NIP/NVO zitting genomen in het Platform en vertegenwoordigt de gedragswetenschappers in de portefeuilles professionalisering en individuele interventies ouders. 

Kamerbrief Scheiden zonder schade  
 
Stand van zaken Kinder- en Jeugdpsycholoog in BIG
 
Het NIP blijft zich onverminderd inzetten voor de opname van de Kinder- en Jeugdpsycholoog in de BIG. Lees de updates hierover van december 2018 en januari 2019.
Tot 16 januari konden de Tweede Kamerleden vragen stellen over het wetsvoorstel tot wijziging WZD/wet BIG. Uit het verslag blijkt dat VVD, CDA, CU, D66, SGP en PVV, na input van het NIP, allen vragen hebben gesteld over de positie van de Kinder- en jeugdpsycholoog. Het wachten is nu op de antwoorden van de ministers. In februari heeft het NIP opnieuw met VWS gesproken over de mogelijkheid het beroep K&J-psycholoog toe te voegen aan de wet BIG. Zodra hierover meer bekend is berichten we hierover op de website en via nieuwsbrieven.
Filmpjes en digitale plaat over beroepsregistratie in het Jeugddomein
 
In het Jeugddomein geldt sinds de komst van de Jeugdwet (2015) een verplichting tot beroepsregistratie. Psychologen (en orthopedagogen) die met Jeugd werken moeten zich laten registreren in het BIG-register of in het SKJ-register. Vaak krijgen wij de vraag: wat is eigenlijk het verschil tussen SKJ en de beroepsverenigingen? Ook  wordt gedacht dat men 'lid' is van SKJ, en dat lidmaatschap van NIP/NVO daarom niet meer nodig is. NIP en NVO maakten een plaat waarin het verschil tussen beroepsregistratie en beroepsverenigingen duidelijk wordt in één tekening. Vanuit de digitale plaat kun je doorklikken naar allerlei achtergrondinformatie over zowel (her)registratie-eisen bij SKJ en de voordelen van lidmaatschap van een beroepsvereniging.


NIP en NVO maakten ook 3 filmpjes waarin vanuit het perspectief van professionals op masterniveau, professionals op postmasterniveau en werkgevers informatie wordt gegeven over registratie en lidmaatschap.
Bekijik de filmpjes  
Reactie vanuit 1001 Kritieke Dagen op stresstest voor dreumesen
In november verschenen in de media diverse artikelen over het testen van dreumesen op stress. Daarin pleitte het Nederlands Centrum Jeugdgezondheidszorg (NCJ) voor het testen van kinderen van één of twee jaar op stress. Het NIP heeft via de kerngroep 1001 Kritieke Dagen, samen met het Kenniscentrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie en Medisch Orthopedagogisch Centrum ’t Kabouterhuis, gereageerd op het stuk.
Belangrijkste boodschap: aandacht voor het voorkomen van Early Life Stress is van groot belang, maar een stresstest bij jonge kinderen is niet de oplossing. Het gaat er juist om ouders te ondersteunen en de omgeving te betrekken. Dat vraagt om breder kijken, denken en samenwerken.


Naar aanleiding van het bericht heeft inmiddels overleg plaatsgevonden met het NCJ.
 
Nieuws rondom onderwijs
 
  • Handreiking beroepsgeheim en privacy voor psychologen die werkzaam zijn op scholen en in samenwerkingsverbanden worden regelmatig geconfronteerd met vragen over beroepsgeheim en privacy van leerlingen. Aan de hand van de meest gestelde vragen is nu deze handreiking samengesteld met praktische informatie over beroepsethische kwesties waar deze psychologen in de praktijk mee te maken hebben. Voor NIP-leden is deze handreiking geheel toegesneden op de NIP Beroepscode.
  • Voor de jeugdzorg en jeugdbescherming is de privacy-app uitgebreid met informatie voor ouders en verzorgers.
  • Handreiking Thuiszitters voor psychologen en pedagogen met input uit de vier regionale bijeenkomsten van het NIP en de NVO over thuiszitters.
  • OSO-standaard - Kennisnet heeft de nieuwe standaard bekend gemaakt voor de veilige overdracht van informatie bij overgang van een leerling naar een andere school. NIP en NVO hebben gepleit voor het terughoudend gebruik van lijsten met stoornissen en vooral in het systeem ruimte te bieden aan wat de leerling bij overgang van de ene naar de andere school nodig heeft. Helaas hebben we niet bereikt dat de diagnoselijst niet meer gebruikt wordt, maar wel dat er meer handelingsgericht wordt gedacht. Meer was op dit moment niet haalbaar.
Overig nieuws
 
  • Promotie Evelien Dirks
    Evelien Dirks, algemeen bestuurslid van de NIP sectie Jeugd, is in oktober 2018 gepromoveerd op haar onderzoek naar peuters met een matig gehoorverlies. Peuters met matig gehoorverlies laten ten opzichte van hun horende leeftijdgenoten een achterstand zien op het gebied van sociaal-emotionele ontwikkeling en taal. De interactie met hun ouders kan daar een belangrijke rol in spelen.
    - Lees verder op nsdk.nl
    Wist je dat Evelien vanuit de NSDSK samen met de vader van een doof jongetje ook een kindergebaren app heeft ontwikkeld? Dove en horende kinderen kunnen met de app spelenderwijs gebaren leren, aan de hand van voorbeeldfilmpjes.
    - Meer informatie: kindergebaren-app  
  • Schadenota gewortelde Kinderen
    Carla van Os en Elianne Zijlstra, met wie het NIP samenwerkt in het project Vluchtelingenkinderen hebben een Schadenota opgesteld over gewortelde kinderen. Zij hebben hierin samengewerkt met Hoogleraar Klinische Neuropsychologie Erik Scherder. Het NIP heeft de nota onderschreven en heeft de hoogleraren Ontwikkelingspsychologie gevraagd dit ook te doen. De Schadenota speelt een rol bij de oproep van VDA en D66 om het Kinderpardon te regelen. Zoals bekend heeft de minister voor een specifieke groep kinderen een regeling getroffen.
    - Zie berichtgeving van de IND 
  • Minister Arie Slob heeft een online vertelpunt Passend Onderwijs geopend. In een brief aan de Tweede Kamer van 23 januari jl. laat de minister weten dat er inmiddels 3100 ervaringen zijn binnengekomen. Heb je ervaringen met Passend Onderwijs? Deel deze (eventueel anoniem) via het vertelpunt.
  • Hoe hebben jeugdprofessionals de doorontwikkeling van de transitie ervaren? Lees het in Met het oog op de jeugd - verhalen over doorontwikkeling van de jeugdzorg na de transitie (pdf - Nji).
 
Kom je ook?
  • 10 mei: Studiedag Leren, brein en onderwijs (NeuroPsy Academie)
  • 17 mei: Studiedag Executieve functies en het onderwijs (NeuroPsy Academie)
  • 23 mei: Symposium Psychotrauma in Nederland, de rol van psychologen
  • 6 juni: themabijeenkomst werkgroep Jonge Kind
  • 14 juni: Schoolpsychologen bijeenkomst Radicalisering (ism Crisis Interventie Netwerk)
  • 13 september: Dag van de jeugdprofessional
  • 20 september: Schoolpsychologen bijeenkomst
  • 4 oktober: ALV sectie Jeugd
  • 22 november: Schoolpsychologen bijeenkomst
  • 17 januari: Schoolpsychologen bijeenkomst
  • 12 juni: Schoolpsychologen bijeenkomst
+31 30 820 15 00  |  info@psynip.nl  |  www.psynip.nl  |  © 2019 NIP
Volg ons:
Facebook   Twitter   Linkedin