online lezen  |  afmelden
Nederlands Insituut van Psychologen
Nieuwsbrief Sectie Jeugd
 
 
 
Mei 2018

Van sector naar sectie: Jeugd blijft binnen het NIP actief als altijd. Lees wat er gebeurt in het jeugddomein en wat het NIP doet voor kinderen, ouders en kinder- en jeugdpsychologen.

Volg ons ook op Twitter @sectorjeugdNIP
Algemene Ledenvergadering Jeugd - vrijdagochtend 22 juni
Het NIP is in verandering. Vorig jaar is gekozen voor een herstructurering van de verenigingsstructuur en dit jaar zijn de eerste voelbare stappen gezet. Zo is de sector Jeugd een sectie geworden met daaronder de werkgroepen Schoolpsychologen, Het Jonge Kind, WAG en Jeugdzorg. Naast de sectie Jeugd zijn er nog 16 andere secties; de sectie Jeugd is een van de grootste binnen de vereniging.
Als beroepsgroep moeten we ons beter gaan profileren en als vereniging mogen we trots zijn op de diversiteit van het werkveld dat we vertegenwoordigen. Bijdragen op wetenschappelijk en maatschappelijk niveau zijn van groot belang en het wordt tijd de bescheidenheid af te werpen.
Veel secties houden deze weken hun ledenraadsvergadering. Zo ook Jeugd! We nodigen iedereen van harte uit hierbij aanwezig te zijn. Graag nemen we jullie mee in de nieuwe structuur en gaan we hierover met elkaar in gesprek. En uiteraard wordt gezorgd voor een goede inhoudelijke bijdrage. Noëlle Pameijer zal komen spreken over de verbinding onderwijs & jeugd vanuit handelingsgericht perspectief.
Meld je nu aan  
Beleid - what’s in it for me?
 
In het jeugddomein buitelen de beleidsstukken en actieplannen over elkaar heen. Het NIP is bij veel van de ontwikkelingen betrokken, is gesprekspartner van de ministeries, en trekt aan de bel waar nodig.
Een selectie van jeugd-beleidsthema’s en wat het NIP ermee doet.
 
 
Actieplan Zorg voor de Jeugd
Op 16 april hebben minister De Jonge en minister Dekker het actieplan Zorg voor de jeugd aan de Tweede Kamer gestuurd. Vera Naber, voorzitter van de sectie Jeugd was bij de presentatie. Ook was het NIP bij de Rondetafelgesprekken die door de Tweede Kamer zijn gehouden.
In het actieplan wordt verwezen naar de Evaluatie van de Jeugdwet, maar ook naar eigen evaluatie van de beroepsverenigingen, de Stem van de Professional. Een van de actielijnen betreft dan ook het investeren in vakmanschap. Een andere belangrijke actielijn waar het NIP aandacht voor gevraagd heeft, is die over de verbinding met onderwijs. 
 
Het belang van de eerste levensfase  
Minister Hugo de Jonge (VWS) komt voor de zomer met een landelijk programma Kansrijke Start. De minister onderkent het belang van de kritieke eerste 1000 dagen van een kind, in aansluiting op het manifest 1001 Kritieke Dagen waar het NIP mede-initiatiefnemer van is. 
Vanuit 1001 Kritieke Dagen is input geleverd voor het programma Kansrijke Start.
Onder meer is gepleit voor een sterke ‘baseline of knowledge’. Het ontbreekt in Nederland aan een onafhankelijk landelijk platform waar alle kennis over de eerste levensfase wordt verzameld en vertaald naar de werkvloer. Zie voor een mooi internationaal voorbeeld van zo’n onafhankelijk kenniscentrum: Center on the Developing Child van Harvard:  www.developingchild.harvard.eduOp 22 mei is een Advies van de Gezondheidsraad verschenen over de ouder-kindrelatie en jeugdtrauma’s 

Interventies ter verbetering ouder-kindrelatie alleen zinvol bij specifieke doelgroepen
De Gezondheidsraad heeft een Advies aan de minister van VWS uitgebracht over ouder-kindrelaties en jeugdtrauma’s. Het thema is nauw verwant aan het Manifest 1001 Kritieke Dagen, waar het NIP mede-initiatiefnemer van is. Vanuit de kerngroep 1001 Kritieke Dagen is in de voorbereidingsfase van het advies input geleverd. Lees hier meer. 

Meer weten? Ter inspiratie:
  • Video waarin kort en helder het belang van de eerste levensfase wordt uitgelegd.
  • Achtergrondinformatie bij de zogenaamde ACE-studie (adverse childhood experiences) ace.org en artikel over Early life stressors (ELS) - Shonkoff, J.P. (2017). Rethinking the Definition of Evidence-Based Interventions to Promote Early Childhood Development. Pediatrics, 140 (6)
  • Establishing a Level Foundation for Life: Mental Health Begins in Early Childhood (artikel/samenvatting via developingchild.harvard.edu)
  • The Science of Early Childhood Development Closing the Gap Between What We Know and What We Do (artikel)
  • Boek: Developmental Science of Early Childhood (2017, Claudia M. Gold)
  • Boek: Tessa Roseboom, over de eerste 1000 dagen (zie filmpje)
  • Infographic over het belang van Infant Mental Health (van de Australische IMH vereniging)
Het NIP blijft alert op privacy
 
Aanleveren beleidsinformatie aan het CBS
Vanaf 1 januari 2018 geldt een nieuw informatieprotocol voor het aanleveren van beleidsinformatie aan CBS. Maar wat betekent het voor de privacy van cliënten als ook informatie over outcome aangeleverd moet worden? Het NIP heeft eerder samen met andere partijen een brief gestuurd naar de Autoriteit Persoonsgegevens, en heeft erop aangedrongen de nieuwe werkwijze grondig te toetsen aan de privacywetgeving.
 
Het NIP Woonplaatsbeginsel
Het woonplaatsbeginsel bepaalt welke gemeente verantwoordelijk is voor het inzetten van jeugdhulp of het uitvoeren van een jeugdreclasserings- of jeugdbeschermingsmaatregel. Dat levert in de praktijk nog veel problemen op in de uitvoering. Het NIP heeft gereageerd op een voorstel tot wetswijziging, waarin we aandacht vragen voor de regeldruk voor professionals en de gevolgen voor de privacy van kinderen en ouders.
Lees het wetsvoorstel en de inbreng van het NIP
 
Herziening van de OSO-standaard
Met de Overstapservice Onderwijs (OSO) draagt een school het OSO-dossier digitaal veilig en snel over. Als een leerling van de ene naar de andere school gaat. NIP en NVO zijn betrokken bij de algehele herziening. We hebben voorstellen ingediend om de overdracht van gegevens meer handelingsgericht te maken en om alleen die informatie over te dragen die noodzakelijk is voor goede onderwijsondersteuning van de leerling (dataminimalisatie conform de AVG).
 
Leuk om te bekijken
Het NIP werkt (mee) aan …
 
Afwegingskader in meldcode Kindermishandeling- huiselijk geweld
Het NIP is met andere beroepsverenigingen bezig met ontwikkeling van een afwegingskader als onderdeel van de Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling.
Toepassing van het afwegingskader is ook voor psychologen vanaf 1 januari 2019 wettelijk verplicht. Binnenkort wordt het afwegingskader van het NIP cs voor autorisatie voorgelegd aan de beroepsverenigingen; in de tweede helft van 2018 volgt een implementatietraject.
Meer lezen:
 
Richtlijn Dyslexie
Het NIP werkt samen met de NVO, de LBRT en het NKD aan een vakinhoudelijke richtlijn dyslexie. Het Nederlands Jeugdinstituut neemt programmacoördinatie op zich. Eerste stap in het proces is de knelpuntenanalyse. In twee denksessies zijn knelpunten rond de diagnostiek en behandeling van dyslexie in de praktijk geïnventariseerd en gerangschikt, en zijn uitgangsvragen voor de richtlijnontwikkeling geformuleerd.
In maart heeft een eerste klankbordgroep-bijeenkomst plaatsgevonden met veldpartijen. In april zijn de resultaten van de eerste fase opgestuurd naar VWS en OCW en is een plan voor de uitwerking van fase 2 en 3 aan de ministeries voorgelegd ter goedkeuring. Lees meer informatie over aanleiding, achtergrond, projectstructuur en fasering van richtlijn Dyslexie.
 
Handvat voor professionals over slaapproblemen bij kinderen
In februari 2017 is Jeugdgezondheidszorg-richtlijn Gezonde slaap en slaapproblemen bij kinderen verschenen. Het NIP heeft zich tijdens het ontwikkelproces teruggetrokken op inhoudelijke gronden. Kort gezegd is het NIP van mening dat er in de richtlijn sprake is van een fundamenteel tekort aan aandacht voor biologische én emotionele behoeftes van baby’s.
De huidige wetenschappelijke kennis vraagt om een sensitieve aanpak van het gezond slapen en slaapproblemen. Het NIP vindt het als beroepsvereniging belangrijk professionals - als alternatief voor de JGZ-richtlijn - een handvat te bieden op dit onderwerp, gebaseerd op actuele wetenschappelijke kennis.
Gewerkt wordt aan een kennisdossier, algemene adviezen en een stroomdiagram als handvat voor professionals.
 
Handig!
 
Ethische vragen en antwoorden voor het jeugddomein
Het werken met kinderen, jongeren en ouders roept veel beroepsethische vragen op. Het NIP heeft onlangs op de website veel gestelde vragen en antwoorden over werken met minderjarige cliënten gepubliceerd.
 
Webinar over het werken met minderjarigen
Op 3 april vond ook een NIP-webinar plaats over ethische dilemma’s bij het werken met gezinnen. Jeugd-bestuurslid Yael Meijer bracht praktijkvoorbeelden in die zeer herkenbaar waren. Het webinar gemist?
Kijk het terug via het nieuwsbericht op de website.
 
Eerste hulp bij AVG
Op 25 mei 2018 is een nieuwe verordening van kracht geworden: de Algemene Verordening Gegevensbescherming. Deze nieuwe (Europese) wet vervangt vanaf dat moment de huidige Wbp (Wet Bescherming Persoonsgegevens). De WGBO/Jeugdwet bepalingen blijven als specifieke wetgeving gelden.
Lees hier een overzicht van alle veranderingen en het NIP-nieuwsbericht.
Het NIP werkt nog aan een handreiking over wat dit alles betekent voor de dossiervorming.
 
Privacy-tool Passend Onderwijs online
De PO-VO raad heeft samen met onder meer het NIP een digitale tool ontwikkeld die overzichtelijk weergeeft wat schoolbesturen, scholen en samenwerkingsverbanden moeten regelen op het gebied van passend onderwijs en privacy.  Klik hier voor de digitale tool privacy en passend onderwijs.
 
Professionalisering – hoe doe je dat in de praktijk?
Het huidige Programma Professionalisering Jeugdhulp en Jeugdbescherming (PPJ&J) is bijna afgerond, maar wordt voortgezet in actielijn 6 van het actieprogramma Zorg voor de Jeugd.
De concrete producten die PPJJ heeft opgeleverd zijn verzameld in een toolkit.
Ben je op zoek naar goede voorbeelden uit de regio en praktijk van anderen?
Bekijk dan de Ontwikkelagenda Instrumenten en Inspiratie en gebruik de informatie tijdens intervisie of bij- en nascholing.
Inspiratie
Kijk: een kinder- en jeugdpsycholoog
Op de NIP-site is een pagina in ontwikkeling waar de kinder- en jeugdpsycholoog in de spotlight wordt gezet. Zie De expertise van de Kinder- en Jeugdpsycholoog.
Heb je suggesties of aanvullingen voor deze pagina - artikelen, websites of filmpjes - laat het ons weten via sectiejeugd@psynip.nl
Goed om te weten
Wetswijziging wet BIG
Tussen eind 2017 en medio februari 2018 heeft de de internetconsultatie over het wijzigingsvoorstel van de Wet BIG II open gestaan.
Er zijn ruim 1000 reacties binnengekomen, waarvan ongeveer de helft over de toevoeging van de Orthopedagoog Generalist aan artikel 3. NIP-leden en het NIP hebben uitgebreid gereageerd.
Zie voor alle informatie over Kinder- en jeugdpsycholoog in de BIG het themadossier
De reacties op de internetconsultatie worden meegenomen in een advies voor  de Raad van State. Daarna spreken de Tweede en Eerste Kamer zich nog uit over het voorstel, voordat de wetswijziging van kracht wordt. Het wetsvoorstel BIG II gaat ook over de herregistratie-eisen voor de gz-psycholoog. Ook daarop heeft het NIP gereageerd.
 
Gepersonaliseerd opleiden van gz-psychologen
Gz-psychologen opleiden met oog voor de kennis en ervaring die ze al hebben - hoe?
Een landelijk projectteam bestaande uit een delegatie van zoekt het uit. Lees het interview met projectleider Karin Hendriks, manager BIG-opleidingen bij de RINO Groep.
Het NIP is uitgenodigd om relevante scholingstrajecten te laten beoordelen op mogelijke overlap met de GZ-opleiding. Vanuit het NIP is onder meer een uitgebreide aanvraag ingediend voor het opleidingstraject van de Kinder- en Jeugdpsycholoog. De hoofdopleiders van de GZ-opleiding gaan bekijken of en hoeveel vrijstelling voor zowel cursorisch onderwijs als praktijkonderwijs zij gaan toekennen aan de ingediende scholingstrajecten.
 
Model Kwaliteitsstatuut is geactualiseerd
Het model Kwaliteitsstatuut is per 1 januari 2017 ingevoerd in de curatieve ggz onder de zorgverzekeringswet (cliënten boven de 18). Er is inmiddels een geactualiseerde versie van het model kwaliteitsstatuut beschikbaar.
 
Alliantie Kwaliteit in de GGZ (AKWA) wordt opgericht
Binnenkort wordt het nieuwe kwaliteitsinstituut voor de geestelijke gezondheidszorg (ggz) opgericht, onder de naam AKWA, alliantie kwaliteit in de ggz. Dit meldt GGZ Nederland. Het instituut krijgt als kerntaak de (door)ontwikkeling en implementatie van kwaliteitsstandaarden. In AKWA wordt een deel van de activiteiten en infrastructuur van het Netwerk Kwaliteitsontwikkeling GGZ (NKO) en de Stichting Benchmarkt GGZ (SBG) ondergebracht. Cathy van Beek is benoemd tot voorzitter.
 
Werken in onderaannemerschap
In steeds meer regio’s wordt door gemeenten jeugdhulp ingekocht bij hoofdaannemers en kunnen met name vrijgevestigden jeugdhulp aanbieden als onderaannemer. Het NIP is in gesprek met VNG en I-sociaal domein en VWS over de implicaties hiervan. Gestreefd wordt naar een model-contract.
 
Ondersteuning SKJ-geregistreerde NIP/NVO leden
NIP en NVO hebben met zes opleidingsinstellingen een tijdelijke kortingsdeal gesloten voor leden die scholing volgen voor hun (her)registratie bij SKJ. Tijdens drie bijeenkomsten in Zwolle, Utrecht en Eindhoven is informatie gegeven over wat de beroepsvereniging voor leden kan doen tijdens het (her)registratietraject. GITP-PAORINO GroepRINO ZuidDe JeugdzorgacademieKING nascholing en RINO Amsterdam  aanwezig met speciaal aanbod met korting voor NIP en NVO leden.
Lees hier het verslag van de drie bijeenkomsten met daarin onder meer links naar:
Actief worden voor Jeugd?
 
De sectie Jeugd heeft behoefte aan kinder- en jeugdpsychologen die actief willen worden binnen het NIP. De sector is nog op zoek naar een penningmeester, een portefeuillehouder Opleiding en Registratie en vertegenwoordigers van Jeugd in een aantal externe besturen.
Meer weten over actief worden voor het NIP? Lees een aantal ervaringen op de website. Heb je belangstelling voor Jeugd? Laat het dan weten via sectiejeugd@psynip.nl
Kom je ook?
1 juni               Doodswensen en de Psycholoog (BEZ)
1 juni               Werkgroep Schoolpsychologen – kinderen met een verstandelijke beperking
11 juni             Bijeenkomst thuiszittende leerlingen
12 juni             Filmavond In Utero (werkgroep Het Jonge Kind)
19 juni             Miniconferentie kinderen met overgewicht
22 juni             Ledenvergadering Jeugd​ met Noelle Pameijer!
27 juni             Extra bijeenkomst Thuiszittende leerlingen (zie 11 juni)

30 juni             Omgaan met culturele verschillen​
14 september  Dag van de Jeugdprofessional

Dag van de Jeugdprofessional        
Op 14 september 2018 organiseren NIP, NVO, BPSW samen met het Kwaliteitsregister Jeugd (SKJ) de tweede Dag van de jeugdprofessional.
Thema is: Lokale samenwerking # Hoe dan?!
Het programma is door de beroepsverenigingen opgesteld. Er zijn 12 deelsessies.
NIP-leden krijgen forse korting en betalen voor 21 juni maar 25 euro – schrijf snel in!

10 oktober      Van bul naar baan – bijeenkomst voor starters
16 november  Nationaal Psychologencongres Studenten
+31 30 820 15 00  |  info@psynip.nl  |  www.psynip.nl  |  © 2018 NIP
Volg ons:
Facebook   Twitter   Linkedin